Stell av hunden

Råd og tips om pelsstell -

Det er anbefalt å starte så tidlig som mulig med pelsstell, bading og kloklipp, slik at valpen blir vant i ung alder. Kombiner stell med en positiv opplevelse, ved å gi belønning rett etter at du er ferdig, samt gi masse ros underveis. 
Bading kan være utfordrende de første gangene, men om man med jevne mellomrom bader de vil dette bli enklere for hver gang. Det er svært ubehagelig for hunden å få vann i nese og ører. Når hundens hode skal vaskes, kan man bøye det forsiktig bakover mot hundens rygg, og helle vann fra øyne og nedover kroppen. Hunden vil da automatisk lukke ørene selv om hode bøyes bakover. 
Børste, kam, karde, klotang og hundeblåser kan være kjekt å ha og venne hunden på tidlig.
Rasen finsk lapphund har en tykk pels som gjør at den godt tåler kulde. Pelsen består av to lag; underull mot huden og mer langhåret pels utenpå. 
Røyting skjer minimum 1 gang i året, og da faller mye underull av i små dotter. Dette er enkelt å samle opp, men det lønner seg å børste/blåse hunden spesielt i denne perioden slik at du slipper all pelsen rundtom i huset. Når de røyter er det viktig å følge ekstra godt med på pels rundt ørene, under forbena og mellom lårene, da det lett kan danne seg floker. 
Utenom røytingen er det lurt med regelmessig børsting og stell. I mens noen børster ukentlig, synes andre det er nok med ett par ganger i måneden. Det er viktig å følge med på hva din hund trenger av stell for å unngå floker og at pelsen tover seg. Fuktig og tovete pels kan føre til eksem/våteksem.
Når halen børstes er det viktig å børste helt ned til haleroten da det er der flokene sitter. Bruk en børste med lange tagger for å unngå å dra ut unødvendig pels fra halen. 
Pelsen er selvrensende, så den trenger lite stell (bading) selv om hunden er skitten. Sand og rusk faller av når pelsen har tørket, og blir liggende hvor hunden har opphold seg under tørketiden (man får av det allermeste ute om man bruker hundeblåser, denne er genial!). Noen ganger trengs et bad, og da kan hundeshampo brukes. 

Utstyr til pelsstellet

Børste

Jo lengere tagger, jo bedre. Pass på at det ikke er plastknotter på tuppen av taggene.

Kam

Ta for deg små partier i gangen, og gre med korte tak.

Fin til pels ved ørene, og begynnende floker.

Karde

Jo lenger taggene er, jo bedre. Børst mot pelsens vekstretning, da løfter du pelsen slik at huden får luft.

 

Puddelkam

Denne kammen er fantastisk ved røyteperioder.

Får ut underullen lett ved gjennomkamming.

 

Metallstrigle

Effektiv metall strigle til raser med tykk pels og underull.

 

Hundeblåser

Denne er gull og en kjempe investering!

Den hjelper å fjerne løs pels under røyteperiode, samt skitt fra pelsen året rundt.

Den tørker pelsen etter bading/tur i vått terreng som kan forebygge våteksem eller andre problemer som kan oppstå ved våt pels over lengre tid.

Gjerne se etter en med dobbelmotor. Da minskes tiden man må bruke. 

Råd og tips om kloklipp

Det er nødvendig og svært viktig for alle hunder med regelmessig kloklipp. Klørne vokser raskt, og må derfor vedlikeholdes hele tiden slik at nervene inne i kloa ikke vokser seg lange. Med lange nerver i kloa vil det være vanskelig å få de korte igjen. Lange klør kan det raskt bli skade på, ettersom de knekker og fliser seg opp. 
Hvor ofte man trenger å klippe varierer fra hund til hund. Om man går mye i mykt terreng som f.eks skogsterreng må man vanligvis klippe oftere, fordi de ikke vil slite seg selv. Ved høy aktivitet og spesielt hardt underlag som asfalt vil klørne slites lettere ned. Det kan likevel være lurt å klippe klærne hver andre eller tredje uke. Ved å vedlikeholde klørne vil man unngå skader og veterinærbesøk. Det er fort gjort å knekke kloa, som vanligvis fører til at den må trekkes. Skader på klør behandles av veterinær. Dersom hunden din sliter med flisete klør, kan det være hunden din har mangel på f.eks. B-vitamin. B-vitamin kan gis rent eller via andre tilskudd som man tilsetter i maten daglig om nødvendig. 
Kloa skal alltid klippes rundt den levende delen, i stedet for på tvers. Når man skrår fra sidene vinkler man saksen slik at man fjerner mest på undersiden. I en lys klo vil du se gjennom kloa hvor nerver og blodårene er. Om man ser det er rødt inne i kloa, er det den hvite delen utenfor dette feltet som skal klippes bort. Noen hunder synes kloklipp er deres verste mareritt. Begynn derfor med bakbeina, da klørne her ofte er kortere og mindre følsomme. Hunder kan ofte overdramatisere kloklippingen, det er derfor viktig at man ikke slipper hunden ned dersom den begynner å vri seg eller hyle å skrike. 
Ved å gi godbiter for hver klipt klo kan gjøre situasjonen mer stressende og langvarig. Gi heller ros og belønning i form av godbit og lek når du er ferdig med hele prosessen (alle ben).

Klosaks

En god klosaks er absolutt nødvendig. Er den sløv kan det føre til oppflising av klør og ubehag under klipping.