INFORMASJON

- OM RASEN FINSK LAPPHUND - ​

HER finner du rasestandard for finsk lapphund

HER finner du rasespesifikk avlsstrategi (RAS) for finsk lapphund

HER finner du informasjon om rasen på NKK

HER finner du ut hvordan rasestandard skal tolkes

- OM HELSE - 

HER finner du informasjon om hofteleddsdysplasi (HD) fra NKK

HER finner du informasjon om PRA-prcd 

HER finner du informasjon om pompes sykdom

Akira og Melli.jpg
 

STELL AV HUNDEN

- Råd og tips om pelsstell -
Det er anbefalt å starte så tidlig som mulig med pelsstell, bading og kloklipp, slik at valpen blir vant i ung alder. Kombiner stell med en positiv opplevelse, ved å gi belønning rett etter at du er ferdig, samt gi masse ros underveis. 
Bading kan være utfordrende de første gangene, men om man med jevne mellomrom bader de vil dette bli enklere for hver gang. Det er svært ubehagelig for hunden å få vann i nese og ører. Når hundens hode skal vaskes, kan man bøye det forsiktig bakover mot hundens rygg, og helle vann fra øyne og nedover kroppen. Hunden vil da automatisk lukke ørene selv om hode bøyes bakover. 
Børste, kam, karde, klotang og hundeblåser kan være kjekt å ha og venne hunden på tidlig.
Rasen finsk lapphund har en tykk pels som gjør at den godt tåler kulde. Pelsen består av to lag; underull mot huden og mer langhåret pels utenpå. 
Røyting skjer minimum 1 gang i året, og da faller mye underull av i små dotter. Dette er enkelt å samle opp, men det lønner seg å børste/blåse hunden spesielt i denne perioden slik at du slipper all pelsen rundtom i huset. Når de røyter er det viktig å følge ekstra godt med på pels rundt ørene, under forbena og mellom lårene, da det lett kan danne seg floker. 
Utenom røytingen er det lurt med regelmessig børsting og stell. I mens noen børster ukentlig, synes andre det er nok med ett par ganger i måneden. Det er viktig å følge med på hva din hund trenger av stell for å unngå floker og at pelsen tover seg. Fuktig og tovete pels kan føre til eksem/våteksem.
Når halen børstes er det viktig å børste helt ned til haleroten da det er der flokene sitter. Bruk en børste med lange tagger for å unngå å dra ut unødvendig pels fra halen. 
Pelsen er selvrensende, så den trenger lite stell (bading) selv om hunden er skitten. Sand og rusk faller av når pelsen har tørket, og blir liggende hvor hunden har opphold seg under tørketiden (man får av det allermeste ute om man bruker hundeblåser, denne er genial!). Noen ganger trengs et bad, og da kan hundeshampo brukes. 
- Råd og tips om kloklipp -
Det er nødvendig og svært viktig for alle hunder med regelmessig kloklipp. Klørne vokser raskt, og må derfor vedlikeholdes hele tiden slik at nervene inne i kloa ikke vokser seg lange. Med lange nerver i kloa vil det være vanskelig å få de korte igjen. Lange klør kan det raskt bli skade på, ettersom de knekker og fliser seg opp. 
Hvor ofte man trenger å klippe varierer fra hund til hund. Om man går mye i mykt terreng som f.eks skogsterreng må man vanligvis klippe oftere, fordi de ikke vil slite seg selv. Ved høy aktivitet og spesielt hardt underlag som asfalt vil klørne slites lettere ned. Det kan likevel være lurt å klippe klærne hver andre eller tredje uke. Ved å vedlikeholde klørne vil man unngå skader og veterinærbesøk. Det er fort gjort å knekke kloa, som vanligvis fører til at den må trekkes. Skader på klør behandles av veterinær. Dersom hunden din sliter med flisete klør, kan det være hunden din har mangel på f.eks. B-vitamin. B-vitamin kan gis rent eller via andre tilskudd som man tilsetter i maten daglig om nødvendig. 
Kloa skal alltid klippes rundt den levende delen, i stedet for på tvers. Når man skrår fra sidene vinkler man saksen slik at man fjerner mest på undersiden. I en lys klo vil du se gjennom kloa hvor nerver og blodårene er. Om man ser det er rødt inne i kloa, er det den hvite delen utenfor dette feltet som skal klippes bort. Noen hunder synes kloklipp er deres verste mareritt. Begynn derfor med bakbeina, da klørne her ofte er kortere og mindre følsomme. Hunder kan ofte overdramatisere kloklippingen, det er derfor viktig at man ikke slipper hunden ned dersom den begynner å vri seg eller hyle å skrike. 
Ved å gi godbiter for hver klipt klo kan gjøre situasjonen mer stressende og langvarig. Gi heller ros og belønning i form av godbit og lek når du er ferdig med hele prosessen (alle ben).

 

UTSTYR TIL STELLET

BØRSTE

Jo lengere tagger, jo bedre. Pass på at det ikke er plastknotter på tuppen av taggene.

25317_Moser_2in1_b_rste_1.jpg
moser kam.jpg

KAM

Denne kammen er fantastisk ved røyteperioder. Ta for deg små partier i gangen, og gre med korte tak. Fin både til benhår, og til pels ved ørene.

KARDE

Jo lenger taggene er, jo bedre. Børst mot pelsens vekstretning, da løfter du pelsen slik at huden får luft.

25439_Moser_karde_1.jpg
Millers-klotang.jpg

KLOSAKS

En god klosaks er absolutt nødvendig. Er den sløv kan det føre til oppflising av klør og ubehag under klipping.

FØNER

Denne er gull og en kjempe investering! Den hjelper å fjerne løs pels under røyteperiode, samt skitt fra pelsen året rundt. Den tørker pelsen etter bading/tur i vått terreng som kan forebygge våteksem eller andre problemer som kan oppstå ved våt pels over lengre tid.

blåser.jpg
 

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hva skal jeg gjøre om hunden ikke vil spise?

La maten stå frem noen minutter (ikke mer enn 10), og om hunden ikke spiser fjerner du maten og lar hunden få mat ved neste foringstidspunkt. 
Vi ønsker slanke hunder da for tunge hunder ønsker risiko for livsstilssykdommer og andre sykdommer. Du skal kunne kjenne ribbein og ryggrad  tydelig.

Hvordan få valpen stueren og hvor lang tid skal man forvente at det tar?

Husk at en valp mest sannsynligvis må tisse/bæsje etter lek, etter den våkner og etter den har spist eller drukket vann. Studer hvordan hunden beveger seg før den tisser og bæsjer. Dette vil hjelpe dere i å få valpen husren fortere. Ser du bevegelsene/atferden inne, så lag lyder/distraher valpen slik at du får tid til å bære den ut til det faste tissestedet. Bruk ordet “tiss” som en kommando og ros når de gjør fra seg ute. Det er ikke vits i eller behov for å kjefte på en hund som har gjort fra seg inne.

Hvordan fôr skal man velge og hvor mye/ofte skal hunden ha mat?

8 uker - 6mnd: 4 måltider pr. dag. 

6mnd - 12mnd: 3 måltider pr dag.

Bruk valpefôr til hunden er 1 år, da kan du bytte over til voksenfôr.

Fra 12mnd: 2 måltider pr. dag, men det kan være greit å notere seg at noen hunder ofte velger å kun spise en gang om dagen.


Kjøp for all del fôr hos en faghandler som i dyrebutikk eller dyreklinikk. Utprøvde fôrtyper som vi er fornøyde med hos oss er Royal Canin, Fauna og VOM. Vi fôrer halvt/halvt med tørrfôr og VOM. Vi bruker også lakseolje i maten for bedre pelskvalitet.


Bruker du godbit i innlæring eller som belønning bør du redusere daglige fôrporsjoner i forhold til hvor mange godbiter du gir de enkelte dagene.

Hva skal man gjøre når hunden er dårlig i magen?

Pass på at hunden får i seg nok drikke

Zoolac (fås kjøpt på apotek) - avbalansering av bakterieflora i magetarm system

Kok ris og servere sammen med litt kokt kylling eller kokt hvit fisk.

Hvis de har voldsom diaré bør du unngå å gi mat men pass på at de drikker godt. For at de skal få i seg væske og erstatte saltlagrene kan man tilsette litt svak buljong i vannet.

Andre tiltak for diaré: Bruk også probiotika og vask rumpen godt. Er man på reise og det skulle oppstå kan det være lurt å ha med seg våtservietter.

 

HVORDAN VENNE VALPEN PÅ Å VÆRE ALENE HJEMME?

Gå ifra valpen noen få minutter i starten. Putt gjerne valpen i buret når den er sliten og gå ifra den. Gå inn igjen etter en stund og ta ut valpen når den er stille. Begynner den å hyle, vent til den er stille før du henter den ut. Ros masse! Øk lengden du er ifra valpen etterhvert. Du kan også sette på video om du vil følge med valpen når du trener. Appen "Dog Monitor" kan brukes på pc, nettbrett og mobil, og er lett å bruke.

HVOR LANG TUR KAN VALPEN GÅ?

Ved å variere turlengde og tispunkt på tur, vil valpen bli fornøyduansett lengde og det vil da bli lettere å tilpasse daglige rutiner i familien. Det er ikke hensiktsmessig å legge opp til de lengste turene, men gi valpen mulighet til å gå når den virker energisk og motivert il dette. Viktig å ha med drikke til hunden, spesielt i varmen.

HVORDAN UTFØRE GENERELL TRENING MED VALPEN?

Ha valpen løs/i langline så ofte som du har mulighet til det; rop på den, belønne med godbit og masse ros! Kommandoer som NEI og BRA bør læres fra de kommer i hus, da dette er de viktigste kommandoene du lærer en hund. NEI brukes for å stoppe uønsket atferd, og BRA for å forsterke noe den gjøre riktig. Det er viktig du tar avgjørelser og forteller valpen din hva som er lov og forventer av den. Når du har bestemt at den skal gjøre noe som å klippe klør, bades, inn i buret, ikke stjele fra bord må du gjennomføre dette og stå på kravet ditt. Valpen skal roses masse når det ser ut til at den forstår hva du vil og reagerer på riktig måte, gjerne med ros og godbit. Timing er her utrolig viktig, den må belønnes med engang den avbryter en uønsket atferd.

HVORDAN SKAL VALPEN OPPDRAS?

Grunnlaget til en god oppdragelse legges allerede når valpen er liten. Det å høre etter skal være gøy, og derfor er belønningen i ulike former som kos og godbiter en del av oppdragelsen. Valpen går igjennom de samme stadiene som et menneskebarn; trassalder og pubertet. Når hunden er to år, er den voksen og skal være ferdig med dette.