Hedvig Kvam Johnsen

Utsiravegen 3

7045 Trondheim

NORGE

 

Tlf: +47 95 41 83 15

Mail: kennelhoito@hotmail.com

Antall besøkende

INFORMASJON  OM RASEN

Finsk lapphund er en middels stor og noe rektangulær spisshund, med kraftig benstamme og muskulatur. Den har sterk rett rygg og dypt bryst, og svakt opptrukket buklinje. Hodet er relativt kort og kileformet, med tydelig markert stopp, stramme lepper og bredt ansatte mørke øynene som gir den et livlig utrykk. Relativt korte spisse stående ører, som luter litt framover og er bredt ansatte. Halen bæres ringlet over ryggen, men faller ofte ned når hunden står rolig.

Pelsen er relativt lang, rett, litt grov og står litt ut fra kroppen. Denne rasen skal ha såkalte bukser på bakbena. Den skal være funksjonell for arktisk klima. Myk og tett underull. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere. Hannene blir ca. 46–52 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 20–22 kg. Tispene blir ca. 41–47 cm i skulderhøyde og veier gjerne 3–5 kg mindre. Finsk lapphund er en utpreget brukshund, som egner seg ypperlig som gjeterhund i utmark, gårdshund. Den har stor arbeidskapasitet og tåler godt nordiske klimaforhold. Rasen er også en utmerket familiehund og kan godt benyttes i en rekke former for hundesport. Finsk lapphund er en energisk og meget modig hund, men også en rolig, avbalansert og trivelig hund.

Den er alltid alert og vil varsle om noe skjer, men den står sjelden å skjeller. Den varsler om alt, men er som regel ingen vokter på grunn av dens tillit overfor folk. Den trenger godt med mosjon og trives best når den kan være mye ute, der den kan få utløp for all energien sin. Den er snill overfor barn og dyr. Finsk Lapphund er generelt en sunn rase med få helseproblemer, sykdommer og defekter. De helsetilstandene det for tiden er viktig å følge med på er katarakt og HD, men ingen av disse tilstandene representerer noe stort problem i rasen i dag. I forhold til lengden trenger den forholdsvis lite pelsstell. På sommeren er det svært viktig at de har tilgang til skygge og kaldt vann, det kan bli svært varmt for en hund som trives best i snø og kulde.

Finsk lapphund er nært knyttet til Nordkalottens historie, kultur og næringer. De første innbyggerne på Nordkalotten etter istiden var trolig samer eller fangstfolk som samene blandet seg med. Kulturen deres var en typisk fangstkultur, de var jegere og fiskere, og funn som er gjort, tyder på at de hadde hunder. Hundene måtte dekke flest mulig av folkets behov, de måtte både være vakthunder, allsidige jakthunder og samtidig være nært knyttet til eierne som familiehunder.

Det overordnede målet for rasen er at finsk lapphund skal være en funksjonelt frisk hund med rasetypisk konstruksjon og mentalitet som kan leve et langt og lykkelig liv til glede for seg selv og sine eiere.

Finsk lapphund har hatt en økende popularitet de seinere år, fra omkring 20 hunder registrert i 2001 til omkring 150 nyregistreringer i 2011.

 

Mer informasjon om rasen finner du ved å klikke på link i bildene under.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
Utstillingsbilde Kennel Brocaire

Go to link